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3. SPEC 2000M Reference: 
Volume 1 Chapter 1, Pages 58-59 (1A-7A) 

4. Description Of Request for Clarification and Answer Provided: 
Question: 
Does AECMA SPEC 2000M support multiple UPRs for a given MFC/PNR (excluding price 
break data)? The reason for this question is recently one of our customers came into a 
problem with updating PDS segment data via UPIPCT reports. Our software allows multiple 
UPR's (non-PBD UPR's) to be stored for a given MFC/PNR, with non-duplicate CUR's. 
However, when submitting a UPIPCT where a UPR has changed, only the price itself is 
transmitted in the message 
PDS+UPR:3000' 
According to the SPEC 2000M definition for a PDS segment given on pages 58-59 (1A-7A), 
the PDS segment above is in the correct format where a price change only has taken place. 
However, if there is the case where there are multiple UPR's for a given MFC/PNR, how does 
2000M distinguish between which price is the "desired" price to update and the other prices 
stored against that same MFC/PNR? 
I have not seen any rules in SPEC 2000M which state that only a single UPR is to be allowed 
for a given MFC/PNR, and I would think that only allowing one price per MFC/PNR would not 
be desirable when a part could potentially be priced in several different currencies. 
However, the data definition for the PDS segment in UPIPCT messages as defined on Pages 
58-59 (1A-7A) implies that only a single price can exist, because since there are no other keys 
for the PDS segment other than MFC/PNR, there is no way to distinguish between multiple 
prices if more than one UPR existed for a given MFC/PNR.  
Your interpretation to the correct handling of duplicate UPR's and/or UPIPCT messages is 
greatly appreciated. 
Answer: 
Within IP, there is no provision to hold more than one price (UPR) against a part. As the UPR 
is parts related data and subject to the rules of “parts data commonality”, it can only exist once 
per Part Number/NSCM. You will note that none of the Parts related segments contained in 
the CSNIPD, carry data that is designated as a key of the segment. This is because the key of 
all this data is the PN/NSCM, which is that of the parent segment, the PAS. 
If you look beyond IP, into the Order Administration, there you will find the possibility to 
establish more detailed price related data. If, for example, the part is procurable from different 
sources, each can be established with Contractor Price Lists from different the Suppliers. This 
data is then maintained in relationship to the ongoing commercial business processes. Unlike 
the “commercial elements” of the IP data, that are essentially only intended to be used at the 
time of the initial provisioning exercise. 
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