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3. SPEC 2000M Reference: 
UPIPCT Message Description 1A-7E Page 106 

4. Description Of Request for Clarification and Answer Provided: 
Question: 
In relation to part number overwrites, Paragraph 2 on Page 106 (1A-7E) of the Spec states that in 
UPIPCT message structure “The part number change may be appropriate to that part at all locations 
throughout the project within the scope of parts data commonality, in which case the information is 
simply contained in the PJS segment, or the change may be specific to a location, in which case the 
CAS segment is provided with CSN, ISN and new part number and NSCM”. In both cases, if the ‘new’ 
part number does not already exist in the project then a PAS branch will also be required to provide the 
part related data.” Our (BAE SYSTEMS) interpretation of this is that if a part number is overwritten at a 
specific location a CAS with a change code of R will be provided supported by a PAS with change code 
of N if required. If a part number is to be overwritten at all locations then a PJS segment will be issued 
supported by a PAS with a change code of N if necessary. In these scenarios we have been asked by 
some customers issue an accompanying PAS segment with a change code of D to delete the replaced 
part number. We would not consider this necessary the first instance the replaced part may be used 
elsewhere in the project therefore should not be deleted and in the second case a PJS segment 
effectively ‘deletes’ the old part anyway.  
Guidance from the expert team as to whether a PAS segment with a change code of D is required in 
these examples would be appreciated. Please also consider that the overwrite of a part in a specific 
location, i.e. CAS with change code R, may be ‘swept up’ within a UPIPCO message as a category 2 
type change in a category 1 message as discussed at the Turin IPET Oct 2000. 
Answer: 
The BAE SYSTEMS interpretation is correct, in both situations, no PAS Segment with change 
code “D” is required. 
For a Part Number change at a single location, it would be incorrect to provide the PAS with 
change code “D” because that would “delete” the Part Number across the full scope of Parts 
Data Commonality. In the case of a Part Number change across the full scope of PDC, the 
provision of the PJS segment effectively deletes the old Part Number so no PAS change code 
“D” is needed. 
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