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4. Description Of Request for Clarification: 
Clarification is requested concerning the syntax of an update message to delete the existing content of 
a composite DE. This potentially applies to messages in all chapters of the Spec. 

There appear to be 2 different interpretations implemented in different softwares: 

a) +<tei>:   only one “:” is used to indicate deletion of the complete content of the composite. 

b) +<tei>::  :   . a “:” is required for each element of the composite. 

In our understanding of A2-3, if the contents of only selected elements of the composite are to be 
deleted then the content of the remaining (not to be deleted) elements have to be repeated and 
everything after the last “:” is deleted. If the content of all elements of the composite are to be deleted 
then only one “:” is required. 

Example: 

Existing data PBD:1:10:10000:11:100:9000:101:99999:8500 

Interpretation a): 

1)  delete complete PBD - +CHG:R+PBD:’ 
2)  change 2nd range and delete 3rd range - +CHG:R+PBD:1:10:10000:11:99999:8500:’ 

Interpretation b): 

1)  delete complete PBD - +CHG:R+PBD:::::::::’ 
2)  change 2nd range and delete 3rd range - +CHG:R+PBD:1:10:10000:11:99999:8500:::’ 

This is a question of message syntax where, in our opinion, options are not possible. Syntax cannot 
be project specific or open to interpretation or variations. A clear definition of the correct syntax to be 
used is therefore requested. 

Our project standard is Spec revision 2.1 where we cannot find a clear definition concerning deletion 
of a composite DE. However in revision 3.0 an example for deletion of an NSN has been inserted: 

CHG:R+KDUs+TEI:NSN?:2840?:121981609+NSN:’ - deletes the identified NSN from the segment. 

This example implies the use of interpretation a) above. Confirmation is requested that this example 
and interpretation a) also applies to the use of Spec revision 2.1. 

5. Answer Provided: 
For the deletion or change of a composite DE the same rules apply as for 'normal' DE's.  
This means 
- the deletion of a complete composite DE have to be done by issuing the TEI followed by no value 

(see S2000M A2-3 §4.4.1 –Delete non key data unit) 
Example: ….+CHG:R+PBD:' 

- the deletion of a component of a composite DE is to be interpreted as the change of the value of the 
whole composite DE. This is to be done by replacing the value of the DE (see S2000M A2-3 
§4.4.1 –Revise non key data unit) 

 For the example above: …+CHG:R+PBD:1:10:10000:11:99999:8500'  

For the use of an older version of the S2000M it has to be notified that only the actual version of the 
Spec is maintained by the MCG. 
 


